Saturday, February 26, 2011

i am back...........tadaaaa.....


KURSUS INDUKSI KHUSUS KUMP. PENGURUSAN & PROFESIONAL

20-25 FEBRUARI 2011............

Sunday, February 20, 2011

one week off....

Pengumuman!!! aka attention!!!....

buat sementara waktu ini...shilariff.blogspot.com akan memberhentikan siarannya..pasal puan shila aka mama hazim dengan paksa relanya akan mengikuti kursus induksi khusus di institut pengurusan veterinar, cheras selama semggu bagi membolehkan mama hazim melayakkan dirinya ini untuk pengesahan jawatan...bermula 20/2 till 25/2 ini.....hehehehe.......

p/s: 1 week offline.......... :)

Friday, February 18, 2011

JelesNya aku....

mmm...tgk kawan2 blog yg sedang tunggu hari aka menghitung hari untuk menyambut kedatangan 2nd baby..aku ni gak le yg tumpang gembira ngn kegembirangan mereka...huhuhu...ishk ishk...nak kata tak reti bersyukur ngn apa yg ada...nak jugak aku merasa rezeki yg lebih (tambah sorg lagi ahli keluarga kami)....huhuhuhu...bilakah masa itu???...rasanya kami ni dah bersedia utk pertambahan org baru...tapi mungkin belum rezeki kami lagi....InsyaAllah...ada le rezeki kami nnti....aku membebel pasal hal ni...pasal dah tak sabar nak merasai keindahan mengandung 9 bulan, rindu pada guardian pregnancy test, rindu pada baju-baju ngandung yg comel2 walaupun ianya mungkin bersaiz XL or XXL..tapi masih comel padaku...rindu pada nasi panas + ikan haruan bakar...huhuhu...

rindu pada pregnancy test kit.....

rindu pada baju ngandung yg comel2....

p/s: pics all credit to google....


Mama + Hazim + 'Kapal Gajah'.......


Heheheh....mai kita tgk gambor mama + hazim naik 'kapal gajah' kat genting highland ahad lepas....huhuhu..2 kali tau kami naik 'kapal gajah' ni tau.....huhuhuhu..atas permintaan teristimewa drp hazim..huahuahua..mama plak lepas gian naik kapal gajah...biar benor???....huhuhu........

p/s: ada insiden yg mmg tak disangka sehingga menyebabkan kami keluar sedikit awal drp genting theme park...huahuahua..sungguh memalukan..last permainan yg kami join ialah..'cawan berpusing rebena'...wah aku eksited nak main..hazim pun eksited, hubby pun eksited jugak..tapi yg tak bestnya..aku blh plak pening n terasa nak muntah masa dok pusing2 tuh!!!...wah...jakun tul aku nih!!!...terserlah ngn ketaranya aku tak penah naik cawan berpusing nih!!!...sampai leh tahap pening!!!..mmg tak leh tahan...aku mtk kuar awal..dlm kul 5 lbh gitu...then straight ke KL....pi umah kakak ipar kat serdang...then lepak2 kat mid valley hari berikutnya (isnin, 14 feb)...huhuhu....

Update; Honda (M) Recalls....

Update; tadi call Honda Kuantan pasal kes kena panggil balik tu...start March ni, so another 1 week to go...itupun kena call dulu baru pi sana (wat appointment ke???)...huhuhu...entahlah...so tunggu je le 1 minggu lagi...hehehehe...hope, sepanjang 1 minggu ni takde le apa2 yg berlaku ye...hehehehe...sabar n tawakal je le...so, kena le drive slowly dlm tempoh 1 minggu ni...

AYah + AnaK + Layang-Layang....

ini le hasilnya kami berlibur di Pantai Batu Hitam, Balok, Kuantan, Pahang.... :)
Pada petang Selasa pukul lebih kurang 5.30 ptg.....sambil makan2 burger warung................angin mmg kuat n kebetulan air pasang n ombak kuat.....so sonok le hazim main layang-layang baru yg hanya berharga rm5..murahkan...huahuahua..tak leh beli yg mahal2....huhuhu...

Thursday, February 17, 2011

Honda (M) recalls City, Jazz models....


mmmmm....tghari tadi aku pi servis keta utk 30K mileage...tapi takde plak diorang bagtau apa-apa pasal Honda (M) panggil balik model city 2009 and Jazz...mmmm...ptg tadi n mlm ni dgr berita tv pasal lebih 23 ooo bijik model city n jazz dipanggil balik sebab ada masalah; "lost motion springs, which are compressed by rocker arms in normal engine use, may bend or break over time resulting in irregular engine noise and potentially causing engine stalls"

....refer here if u are also city or jazz's owner....

esok, tghari aku mmg plan nak pi honda pasal nak pi ambik free gift yg tertinggal masa servis keta tadi...so, alang2 dah pi blh le aku pi siasat n pi check keta aku skali lagi...or maybe td diaorg dah check..n mayb there is nothing wrong with my city...............

'Ruang Tamu' Berwajah baru...

ini le hasilnya si suami yang bercuti semggu kat umah..hasilnya..balik keje kul 5 pm nnti aku akan melihat wajah baru 'Ruang Tamu' kami..gambar2 ini di'email' oleh si suami kpd si isterinya...huahuahua....

Bersedia kah Hazim????..............

hazim dah masuk 2 tahun 5 bulan.........bersediakah hazim berdikari???....kami sebenarnya dah pun buat perancangan untuk ajar hazim berdikari ke 'toilet'...hari selasa lepas (cuti am maulidur rasul)...kami dah praktis hazim separuh hari di rumah tanpa memakai pet pet (brand name)....huhuhuhu......mmg sedikit kelam kabut skit..pasalnya terjadi insiden di mana ter'buang' dlm seluar...huahuahua...mmg kelakar skit le...mula2 nak ajar berdikari ini, ayah n ibu kena byk bersabar n bekerja skit le...setiap 30 minit kena bawak hazim ke 'toilet' utk 'pee pee'....'poo poo' dah terbuang dalam seluar kat dpn garaj keta semasa kami sibuk menyiram pokok tanaman...huahuahua..nasib ter'buang' kat garaj keta..senang nak jirus basuh lantai..kalo kat dlm umah..jenuh aku membebel...kuakuakua....

malam tadi kami sempat ngajar hazim berdikari untuk 2-3jam sebelum tido....huhuhu...alhamdulillah..senang je hazim ikut ke toilet setiap 30 minit...sebelum tido mmg kena pakai pet pet..pasalnya tak larat aku nak bgn setiap 30 minit...huahuahua......insyaAllah...harapnya hazim dapat belajar berdikari secepat yg mungkin n ngn jayanya.....amin........

ngidam Ini...huahuahua...

kalo le laki aku tau hal ini...mati aku kena 'sembelih'...baru dapat yg sebelum ini tak sampai 2 bulan...dah ngidam yang ini....pompuan yg 'tamak'.....tapi masih berfikiran waras..tahap ngidam blh dikawal lagi...huahuahua................

...............coach madison leather sophie............

p/s: mimpi di siang hari................

Perancangan Kami................

Perancangan kami hujung minggu lepas.............hehehe.......ini le hasilnya......

mandi-manda kat kolam the legend resort cherating............
Lunch at Burger King, Genting Highland...............

RAPUH ~Sayu Dihati Ini~.................

~Sayu Hati Ini Bila mendengar bait-bait lagu ini, Ya Allah, Bertapa kerdilnya diriku ini...Bertapa jahilnya hambamu ini..kekadang mengingatiMu, Kekadang MelupaiMu...Ya Allah, Engkau tujukkanlah hambaMu ini jalan ke SisiMu kerana hambaMu ini mendambakan Mu, mendambakan SurgaMu.........Ya Allah...berkatilah hidupKu ini dan sekelian Alam............Amin.......~

Detik waktu terus berjalan

berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
ku persembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

lagu: Rapuh
Nyayian: Opick

Wednesday, February 16, 2011

Tip of Borneo..........

Kami dah sampai sini.........Tip of Borneo.........aka Simpang Mengayau.......Sabah............





Kursus Induksi.......

salam tengahari,

dah start keluar lunch ke??..sekrg dah kul 12.35pm..mesti ada yg dah start nak bergerak lunch kan??..hehehe..aku kul 10am tadi dah breakfast + lunch..hehehe...hari ini nak citer pasal induksi skit...umur dah 29tahun ini baru nak terhegeh-hegeh induksi..patutnya umur 29thn mcm aku ni dah confirm keje tau.. bukannya baru nak ber'induksi'...huhu..ini le padahnya asyik bertukar-tukar kerja..blm sempat confirm dah bertukar kerja lain...huhu...thn 2009 dah induksi under USM, tapi tak sempat confirm dah masuk Gov. sector plak..so skrg ni kena le induksi ngn gov plak...next week..nampak gaya kena le tinggalkan hazim kat kampung seminggu...kebetulan plak en.hubby kena tukar ke Kapal plak....so, hazim mmg kena balik kg semggu....huhu...sonok le budak tu kat kg nnti....hehehe...harapnya induksi kali ni membolehkan aku confirm keje...n dah takde perancangan tukar kerja lagi...huhuhu........nak juga rasa gaji bersih (tanpa tolak KWSP-taraf pencen)....huhuhu...lagi 2 tahun le jawabnya......huhuhu...

p/s: tgk org yg dah confirm kerja...bestnya............aku ni tak sampai setahun pun ngn gov.......huhuhu.........'budak baru belajar'............ :)

Tuesday, February 15, 2011

Friday, February 11, 2011

Perancangan Kami................

Perancangan kami hujung minggu ini (sabtu & ahad @ esok & lusa) ialah.........;

sabtu

: tghari - kenduri kawen kat kemaman (makan lunch percuma ye...huhuhu...)

: ptg - bawak hazim mandi kolam kat Legend Hotel Cherating...(kami sekeluarga
pemegang kad silver legend holiday worldwide)..huhuhu.....

ahad

: aktiviti diteruskan dgn berlibur & bersuka ria di Genting Highland Theme
Park....huhuhu....ini adalah last minute planning...pergi balik pada hari yg sama je....pergi 2
jam balik 2 jam...kejap je kalo masuk LPT...huhuhu......



p/s: happy holiday ~lalalalala~

Tuesday, February 8, 2011

PROMO PROMO HeartBeat...............

YES!!! YES!!! JOM JOIN HB....KLIK KLIK HB..I KLIK U..U KLIK ME...............HEHEHE...NAK TAU DGN LEBIH LANJUT REFER BANNER DI BAWAH NI YE...............

Monday, February 7, 2011

Puasa Sunat....& zakat pendapatan...

tetiba je...niat di hati ini ingin mengamalkan puasa sunat hari isnin n khamis...sebelum ni terus terang aku katakan tak pernah or aku dah lupa bila kali terakhir aku berpuasa sunat isnin & khamia (to be honest)...kalo puasa sunat syawal (6 hari)..tahun lps ada buat pasal digabungkan dgn puasa ganti ramadhan pada bln syawal...so tetiba je skrg ni aku terasa mcm nak amalkan puasa sunat hari isnin & khamis setiap mggu (melainkan mggu yg lampu merah)....hehehe....perasaan tuh mcm berlainan je...huhuhu.....tetiba juga semlm aku pi check zakat pendapatan yg perlu aku bayar hasil daripada pendapatan aku utk sebulan...semalam cek kelantan ye...pasal kelantan hari ahad dah keje...balik kuantan, isnin baru keje...cek punya cek, aku perlu bayar rm350 setahun aka rm30 sebulan (potongan gaji or kumpul duit)..insyaAllah...aku akan tekadkan n kuatkan niat aku utk tunaikan zakat pendapatan mulai sekarang............lagipun zakat ini adalah cara utk menyucikan pendapatan (duit&harta) kita kan...tetiba aku juga teringat kes langgar lari keta aku last dec (2010)...pi repair kena caj rm330..so aku terpikir mugkin nilainya hampir sama rm350...pasal aku tak bayar zakat kot...so, harapnya kesedaran ini berkekalan...amin.....

p/s: alpa dgn apa yg ada....minta dijauhkan...amin.....

Wednesday, February 2, 2011

CUTI 4 HARI..KEMANAKAH ANDA???...

HUHUHUHU...dapat cuti percuma 4 hari....tanpa perlu ditolak cuti tahunan kerja...tanpa perlu direkod...kemanakah destinasi anda??...tido..layan tv kat umah??..shopin mall, cari barang keperluan or kehendak???.....or balik kg??..umah mak or umah mertua???........huhuhu....saja nak tau destinasi anda...hehehe...4 hari bercuti, pasti ada perancangan tersendiri kan???.....hehehehe

AKU?????........hehehehe...apalagi..BALIK KAMPUNG LE...JUMPA MAK, ABAH, ADIK, MAK MERTUA, IPAR DUAI, JIRAN TETANGGA.......hehehehe...

SONOKNYA DAPAT BALIK KG LAMA SKIT...SELALUNYA WEEKEND...KALO LAMA PUN MASA RAYA PUASA OR RAYA HAJI.........HUHUHU......

APA2 PUN...SEMOGA CUTI ANDA SEMUA DIHABISKAN DENGAN AKTIVITI YG BERMANFAAT DN DIPENUHI DGN MEMORI YG INDAH...ewah ewah ewah............... :)

Dulu dan Kini......

Dulu dan Kini....ini entry mengimbau zaman-zaman 'kegemilangan' ai...huhuhu....tak blh blah punya perkataan...huhuhu...saja je prpagi ni nak mengingati zaman muda-muda dulu..zaman tgh cintan cintun...zaman digelar budak-budak U...zaman duit tgh 'sengket'...bajet makan cuma 2 kali sehari je...bajet cukup-cukup utk wat pi 'sekolah je'....huhuhu....

ini pic zaman muda-muda..berat badan masa ni 48kg..pakai saiz L pun terasa kelonggarannya...huhuhu..rindu sangat ini.......

sekarang ni plak..zaman sihat-sihat belaka...zaman makan 4-6 kali sehari...(biar betul!!)...pasal tuh digelarkan zaman sihat-sihat belaka....huhuhu...pasalnya terdapat perbezaan yg ketara dari segi saiz badan n saiz baju serta saiz pinggang seluar...huahuahua....sedis sedis..mak wat statement ini...huhuhu...............tapi itu le realitinya............huahuahua..(sekali lagi nangis ye!!!)...

ini zaman skrg....muda lagi rasanya...lum masuk 30 tahun...huhuhu...zaman ni, pakai saiz L, terasa sendatnya...huhuhu..jadi mak sedar diri...pakai le saiz XL..bagi terasa kelonggarannya...huhuhu...sedis sedis....huahuahua...(sekali lagi nangisnya..)............

p/s: tgk body angelina jolie dalam 'the tourist'.....mmg mengkagumkan'...pasal 'kurus cekeding'....aduh..jeles mak sekejap...sekejap je ye..tak leh lama-lama ye...huhuhu..

Tuesday, February 1, 2011

MY 1ST COACH, MY 1ST M.A.C....

huhuhuhu...tajuk kali ni mmg tak leh tahan syokkknya...huhuhu..biasa le, org pertama kali dapat melaram coach handbag plus ngn plak dapat M.A.C eyeshadow...huhuhu....org lain mayb udah ada beberapa bijik coach..or lebih mewah udah ada LV ka, Gucci ka..tapi bahu 'maklong' nih baru dapat merasa coach...n kelopak mata 'maklong' nih baru dapat merasa M.A.C eyeshadow...terasa mcm org jakun plak dah...takpe...kita start with slow beginning....kita start kumpul one by one...yg penting hati riang ok...huhuhu.....

ini le dia 'MY 1ST WOODWINKED M.A.C EYESHADOW'....
ini le dia 'MY 1ST COACH'....
P/S: ~lalalalala~...hati yang riang...............

Naik lagi 10 sen....

hah..ini kali ke3 aku tulis pasal kenaikan harga Ron97...naik lagi 10sen pagi ini...ok maybe this is my last entry about Ron97...because officially, i will stop by using Ron97...n just continue with Ron 95...the big different..about 60sen..will give some impact to me...plus with 'kenaikan' KWSP percent...which is 11% starting january 2011....huhuhu...so no need to think twice...this week is my last journey with Ron97....bye bye....hehehe...welcome back to Ron95....hehehe....

so sad to say bye bye....Ron97....huahuahua......