Sunday, April 26, 2009

my 1st award




award rules :
1. Insert this badge or the pic above to inform u have been awarded.

2. Make sure u take the pic n said it is from.

3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.

4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell their names in your blog

5. Dont forget to go to their blog and tell them they have been tagged !!!
1st rule
-mama dah letak award kat atas.
2nd rule
-award ni from mama zara
3rd rule
-10 facts 0r hobbies about me:
1) mama is wife to Lt Tg. mohd ariff
2) mama is mom to Tg. Amirul Hazim
3) mama is a veterinary Officer at Hosp. Universiti Sains Malaysia kubang Kerian, Klntn...(p/S: we're in long distance marriage coz my dear hubby is now staying at Lumut as a engineer officer (TLDM)). But he will move to Kuantan this coming June.
4) have my own car, made in malaysia: perodua viva...but still thinking to change to toyoto wish or nissan grand livina....did i afford to have one of them??? hahahaha......mayb next year coz need to save money for downpayment...hahahaha...
5) have my own house at seri manjung, perak....even it is a 2nd hand house...
6) very crazy to laksa penang n sizzling mee
7) love to shop....especially handbag and high heels...also love to have a new blouse...(setiap kali dpt gaji)
8) love to have holiday with my hubby n little prince hazim...next year is our le tour malaysia.....
9) miss to my dear frenz..noorul azrina....
10) have an idea to have my own pet shop plus pet clinic....in next 5-10 years....insyaAllah...........
4th rule
mama nak tag kat;
1) mama syafi
2) mama zahra
3) ummieisya
4)mama ieda

piala FA

sebelum mama smbg citer pasal jom heboh kat lumut...mama nak citer pasal piala FA antara Kelantan n Selangor..mama n ku dilahirkan kat Klntn..n dah tentu le kami ni org kltn..n penyokong Kltn..pasal piala FA mlm td...walaupun Kltn kalah kpd Selangor penalti 4-1...pada hakikatnya...Kltn tetap menang bg mama....sbbnya Kltn menyumbang gol terlebih dahulu drp Selangor...dan saat2 terakhir Selangor turut menyumbang satu gol jgk..pada peringkat ini mereka adalah seri...dan kltn kalah hanya kerana gol penalti...dan nasib menyebelahi selangor hanya kerana gol penalti.....so mama tetep bangga dgn pasukan Kltn..pada mama pasukan kelantan dah menunjukkan tahap prestasi yng amat bagus kerana setelah 39 thn menyepi..akhirnya mereka berjaya masuk ke peringkat akhir..mama bangga dgn pasukan kltn...tahun depan kita berusaha lagi...usaha dgn gigih.....mama sentiasa menyokong....

p/s: sanggup tak pi tgk konsert tv9...semata-mata nak tgk piala FA Kelantan Vs Selangor......

Saturday, April 25, 2009

hari terbuka navy n jom heboh hari pertama

hari ini merupakan hari pertama jom heboh n hari terbuka tentera laut di naval port lumut..huh!! mcm biasa le..kalo dah namanya pesta..of course le ramai org...parking of course le susah..tp kami ni bijak skit..heee...kami menggunakan idea dgn menaiki motor ke sana...ok x?? at least takde tension cari parking...mcm biasa le..kat sana ada le bebrapa artis yg mama sempat sua muka..nak berborak or ramah mesra tu jgn harap le...ramai sgt org...nak bergambar pun susah....tgk dr jauh je le....tp pe2 pun mama berpeluang naik kapal diraja seri indera sakti 1503...tempat keje my hubby...sempat masuk kabin..huhuhu...berselerak...kabin org laki..mcm tu le...huhuhu...k le..esok mama smbg lagi...

hazim keletihan...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....................


bergmbr di atas kapal 1503

kapal di mana my hubby bekeje


bergambar bersama nurul syuhada nurul ain......


fasha sandha tgh dok promote garnier....

antara artis2 yg ada kat booth inspirasi wanita tv3................

Thursday, April 23, 2009

hazim dan gigi barunya...

nak update citer pasal hazim hari ni..heeee...gigi hazim dah tumbuh..satu batang..heee...tp belum tumbuh sepenuhnya..mama kena rasa ngn jari...then baru le tau yng hazim bakal dpt satu btg gigi kacip bawah...heeee.....anak mama makin membesar..dan mama makin berusia le nampaknya...huhuhu...setiap tahun mama menghitung usia hazim n umur mama gak...huhuhu..


p/s: mama sertakan sedikit info pasal gigi kanak-kanak:

Gigi kanak-kanak mulai dibentuk sebelum dilahirkan. Sebaik sahaja bayi berumur 4 bulan, gigi susu yang pertama bercambah keluar adalah gigi kacip tengah bawah dan dikuti dengan gigi kacip tengah atas. Walaupun kesemua 20 batang keluar pada umur 3 tahun, bila dan aturan jenis gigi yang bercambah keluar adalah tidak sama.

Penjagaan oral mestilah bermula selepas bayi dilahirkan. Gusi bayi mestilah dicuci selepas setiap penyusuan. Anda boleh mula memberus gigi anak anda sebaik sahaja selepas gigi susu mulai keluar.

Gigi kekal mulai keluar pada umur 6 tahun dan ia bermula dengan gigi-gigi geraham pertama dan gigi kacip pusat bawah. Proses ini berterusan sehingga umur 21 tahun.

Orang-orang dewasa mempunyai 28 batang gigi kekal atau sampai ke 32 batang termasuk gigi geraham ketiga (gigi arif)

Selalu bersihkan gusi bayi anda selepas setiap penyusuan
Lapkan gusi-gusi dengan sekeping kain yang basah dan bersih atau dengan sekeping kain kasa. Ibubapa-ibubapa haruslah memberus gigi kanak-kanak setiap hari dengan pemberus gigi lembut yang telah dibasahkan dan dengan ubat gigi berfluorid sebesar sebiji kacang. Buat perjumpaan dengan doktor gigi apabila bayi berumur di antara 6 –12 tahun. Beruskan gigi sekurang-kurangnya satu kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor gigi. Jangan menelan- guna tidak melebihi dari sebiji kacang untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun

Jika anda harus memberi susu kepada anak anda sebelum tidur, masukkan air dalam botol susu sahaja dan bukan susu, jus atau formula. Ini akan menghalang "mulut botol penyusuan".


Tuesday, April 21, 2009

tag: gmbr hari pertama


1. Letakkan gambar anak yg baru lahir..Gambar kalau boleh mestilah yg masih dalam wad maknanya gambar anak hari yg PERTAMA

2.Letakkan butir ini:

* Nama anak:

Tengku Amirul Hazim (Amirul= pemimpin, Hazim= bijaksana)


* Panggilan:

hazim/azim


* Jantina:

Lelaki


* Tarikh lahir:

16 Sept 2008 jam 4.35 ptg (overdue 8 hari, then terpaksa admit on 15 sept n induce)


* Tempat lahir:

Hospital Angkatan Tentera TLDM Lumut


* Berat sewaktu lahir:

3.8 kg...


* Cara kelahiran:

Secara Normal tapi telah dipaksa..mama punya due 7 sept 2008, tapi disebabkan hazim terlalu sonok duk dlm rahim mama ni..dah sampai terlebih 8 hari..akhirnya nurse pun mtk mama admit on 15 sept 08, mama ni excited le pi hosptal pg tu..bgn lbh kurang pkl 6 pg..kononnya nak sampai awal..sbb nurse bgtau before 7.30 am..then mama pun excited le nak menyerah diri..huhuhu (time tu tak tau lg betapa sakitnya sakit bersalin paksa ni)...hahahaha....alih-alih..slps 2 kali masuk ubat tablet..tak mau kuar gak..then continue with ubat cecair lak (doc dah target mama tuk operation kalo jln tak bukak lg)..akhirnya mama selamat lahirkan baby boy..hazim..alhamdulillah....


3. Harapan ibu pada anak ni. Jadi ape besar nanti n KENAPA?

mama berharap hazim akan menjadi seorang anak yang soleh..taat pada suruhan Allah SWT, hormat pada mama n ku..rajin bersolat..tak tggl puasa..rajin blajar..n jgn ponteng sekolah bila dah besar nnti..heeee...(rajin pi sekolah, mama nak htr hazim pi sklh cina nnti for future sake)...then harapan bila dah besar nnti mama harap hazim jd seorang doktor (coz mama doktor haiwan) or pilot/engineer (military)(mcm ku engineer officer kat TLDM)...heeeee..AMIN..INSYA-ALLAH....

4. mama nak tag mama zara n mama syafi (kwn blog mama yg baru)...sila2 le rajinkan diri anda ye...

hazim meragam....

mmmm...sejak 2-3 hari ni,hazim dah pandai meragam..asyik menangis je..tapi yang peliknya, dia nangis bila kat umah mertua je...tapi bila htr balik kat umah nenek, hazim ok je..hai hazim..napa jd mcm tu?? kebetulan plak skrg ibu mertua mama tgh sakit (dia ada hypertension n diabetes)..dgn keadaan hazim yg selalu menangis tu boleh memburukkan lg keadaan ibu mertua mama..serba salah jadinya..tapi yang paling pelik ialah hazim pun tak mau ngn ayahnya...hah!! itu lagi teruk..bila mama takde..lg kuat dia nangis..bila ayahnya nak dukung pun..bertambah kuat le dia nangis..mama kesian kat ku..dah le jarang-jarang balik..jarang2 dapat jumpa hazim..mcm ni plak perangai hazim mggu ni...sabar je lor...


Monday, April 20, 2009

jom heboh TLDM Lumut is coming soon

wah wah wah...tahun ni sambutan hari terbuka tentera laut pasti gempak...hahaha...of coz le, krew2 jom heboh pun join skali tahun ni..terdapat 3 acara dalam satu masa: sambutan hari terbuka, sambutan jom heboh dan sambutan pelancaran bandar lumut sebagai bandar Navy...mmmm..ini mmg peluang yg mama tunggu..peluang utk berlibur bersama ku n hazim..actually, mama dah apply 2 hari cuti semata-mata untuk berlibur sekeluarga...ada satu lg berita gembira yng mama nak umum ialah...........ku akan melaporkan dirinya ke Kuantan 1 jun ni....heee..ini bermakna ku akan berpindah kerja ke Kuantan...ini juga bermakna jarak di antara kami makin dekat....perjalanan di antara kami juga semakin dekat...n.......harga tiket bas/petrol juga semakin murah...hahaha....mama juga ada peluang utk drive sendiri ke Kuantan bersama2 hazim....heeee......tak sabarnya mama nak tunggu hujung mggu ni....huhuhu....lagi beberapa hari je lagi...




Hari Terbuka Armada:












Wednesday, April 15, 2009

perkembangan hazim menjangkau 7 bulan

mmm...mggu ni mama boleh dikatakan busy skit..pasalnya mggu ni tpt keje ada surveillance audit oleh sirim..pasal pensijilan iso le..mmm..terpaksa le mama check n update mana2 keje n dokumen tak seberapa lengkap..dek kerna iso ni, mama tak de masa luang utk jenguk blog ni..2 bijik video tu pun di'upload' oleh my dear hubby...thanks syg sbb merajinkan diri menjenguk blog kita sekluarga ni..heeee..anyway...alhamdullilah, ofis mama ni terselamat...so tiada le ncr utk kami..so far..tp ptg ni ada closing meeting..after meeting nnti baru tau result sebetulnya..hopefully...tiada le kesalahan yg dilakukan oleh kami...huhuhuhu....

ni diantara gmbr2 hazim yng blh dikatakan 'terbaru'..huhuhu...


pooh n keretanya yang berbunyi...dikejar oleh hazim..

dah dapat tangkap..babak seterusnya ialah......masuk dalam mulut..huh!!

hazim dah stat blajar nak merangkak....yea yea yea...anak mama dah makin menunjukkan perkembangan yang positif...heeee...

Thursday, April 9, 2009

Wednesday, April 8, 2009

Tatapan Liku Hidup Hazim

video

p/s: video ni ku yg create and was uploaded by him last nite.....so sesapa yg layan blog ni..tatap le saat2 hazim sebelum dilahirkan..till now (6 months 3 weeks)...thanks my dear hubby for this lovely video...tenkiu tenkiu tenkiu....huhuhu...

Tentang kamu



p/s: khas utk 'hubby'ku yg tersayang...tengku mohd ariff..will alwiz love u my dear.............mmmmuuaaahhhh...

Ku tak bisa menebak

Ku tak bisa membaca
Tentang kamu
Tentang kamu

Kau buat ku bertanya
Slalu dalam hatiku
Tentang kamu
Tentang kamu

Bagaimana bila akhirnya ku cinta kau
Dari kekuranganmu hingga lebihmu
Bagaimana bila semua benar terjadi
Mungkin inilah yang terindah

Begitu banyak bintang
Seperti pertanyaanku
Tentang kamu
Tentang kamu

Tuesday, April 7, 2009

cuti2 pangkor

actually, all these pictures were taken last 2 weeks...ku just send all these pixs last nite thru email..so this morning mama take some time to upload all these images...these pixs were taken at pangkor island...we just hanging around for one day..but we're not overnite there...overbudget...huhuhu...so lets see some pixs of hazim, mama n ku...hazim was so excited..u can see that...sampai kecut jari kaki n tgn...tp masih nak berendam lg..sonok sgt le tu....huhuhu....hapi hapi family will enjoy all hapi hapi things together alwiz..........even in PJJ situation...







Monday, April 6, 2009

pregnant Tag

p/s: untuk mama zara, maaf byk2...tak dapat nak penuhkan 5 pix utk pregnant tag ni..time pregnant hr tu kurang bergambar..mmmm...time tu rasa malas je...ada le beberapa keping gmbr je..so mama letak yg mana ada je k...huhuhu

jom kita ber'tag'....heheee....

pix 1


gambar ni adalah gambar pertama mama...gambar ni tak brapa jelas sbb guna kamera h/p ku..so gelap le skit gmbrnya...gmbr ni di ambik masa mama pregnen 4 bulan..time tu ada sambutan hari terbuka navy kat lumut base..gmbr ni di ambik atas kapal layar navy (krew kapal ni baru sampai lumut base setelah setahun berlayar mengelilingi dunia)...mama pun ambik le kesempatan bergambar...heeeee...bila lg nak merasa naik kapal navy kan?? huhuhu.....

pix 2


2nd pix ni di ambik masa mama ngandung 6 bulan..gambr ni time mama hadiri kenduri kawin kawan baik mama kat ipoh...kami berdua ni dah kawan sejak dari diploma sampai ke degree n sampai le ke hari ini..dah hampir2 9 tahun le..mmm...lama tu...sekarang dia dah smbg phd kat uc davis...best kan???...

pix 3




2 keping gmbr ini diambik masa mama ngandungkan hazim 7 bulan..time ni kami baru balik bercuti kat kg...pastu ku dapat cuti tanpa rekod seminggu (ingatkan dah kena draf keja, rupa2nya kena tarik balik sbb CO syg kat ku..pekerja berwibawa..huhuhu...), kami stay 2 hari 1 mlm kat the bala's holiday chalet...jln2 sambil menikmati kehijauan dan kesuburan pokok2 teh..n menikmati kesegaran strawberi.....

pix 4


gmbr ni di ambik masa mama ngandung 8 bulan...time ni ada beberapa mggu je sebelum tarikh jangka..gmbr ni di ambik wat kenangan keje kat dindings soya & multifeed sdn bhd..as a farm veterinarian...hari last mama keje kat company ni..bergmbar ngn kawn2 sekerja....rindunya kat mereka2 ini...last week mama baru jumpa ngn k.ina (yg pakai uniform hijau n bertudung hijau tu)...besarnya perut mama..huh!!!..

cuti2 lumut lagi...

heeeee...weekend ni turun lumut lg..rasa2nya hazim ni membesar dalam bas le..huh!!...tapi sonok dapat turun lumut....mama rasa naik bas mlm lagi sesuai utk hazim..ye le..anak mama ni boleh tido ngn setenangnya n lenanya...last weekend mama n hazim naik bas pagi...macam tak selesa je hazim tu..bila tghari dah jd panas skit (aircond kureng!!)...nasib baik hazim ni kuat..tido..dan tak menangis pun dalam bas...cool je...control macho anak teruna mama ni...heeee...tp yang bestnya..hazim ni ramai peminat le..mana je pegi mesti dapat perhatian daripada org disekelilingnya....dalam bas pun ada gak org nak ngasuh n main2 ngn hazim..at least, hazim tak le bosan dalam bas tu..ada kakak n abg yng nak bermain ngn hazim...lega hati mama bila hazim tak buat perangai dalam bas....sayang anak mama sorang ni....khamis ni..kita turun ke lumut lg ye syg...jumpa ku kat sana..heeeee...rindu kat ku kan??? heeeee....dapat bertandang 2 hari pun jadi le..mama doakan ku dpt draf ke kuantan asap...dekat skit nak ulang alik weekend...yg pentingnya harga tiket bas pun jd murah skit...heeee...itu yg penting...huhuhu...

p/s: buat mama zara, tgh prepare besday party utk zara ye..busy le tu...mesti comel besday girl sorg tu...heeee...sampaikan kiss kiss utk zara ye...

Thursday, April 2, 2009

how to have a long distance marriage...???


article ni sesuai untuk pasangan yang dlm situasi PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh)...

p/s: sesuai untuk aku n hubby..love u syg even we are in long distance marriage...but one day we will stay together (god willing)......(hopefully it is just a temporary)

Keeping the sparks alive in a long distance marriage takes a great deal of effort and a lot of patience, but by staying positive and showing your love for one another, you and your spouse can continue to stay close no matter how far apart you may be.

Step1
Communicate. Speak on the phone at least once a day if possible, and email each other daily or multiple times a day. Talk not only about what you did that day, but tell your spouse about any concerns or worries you may be having and touch base on your finances. Make the time spent talking to and emailing your spouse a daily priority.

Step2
Trust your spouse and be trustworthy yourself. Spending considerable time apart can create doubts and worries. Reassure your spouse that you are still totally in love with him, and let him know that you need that same reassurance from him. This will help the two of you to have complete and total trust in each other during your time apart.

Step3
Visit each other whenever possible. Planning frequent visits is well worth the time and money spent to make the trip when it means more precious time spent in person with your spouse.

Step4
Be affectionate and loving with each other. Tell your spouse regularly that you love her and are there for her. If one of you is going through a hard time, spend extra time talking on the phone or make a surprise visit to show that you both still care for and are in love with each other.

Step5
Bring photos and videos of you and your spouse with you so that you have concrete memories to remind you of all of the good times you've spent together. You may feel alone and sad spending so much time away from your spouse. Photos and videos will provide happy memories for you to hold on to during this time apart.

Step6
Send small gifts and cards to each other regularly. Getting loving notes or gifts in the mail from your spouse will help the two of you to feel closer together.

Step7
Plan fun activities or trips for your visits together so that you have exciting times to look forward to.

gambar2 hazim bercuti di lumut


hazim blajar memandu....nak jd racer ke.....huhuhuhu....

hazim ngn aunt ina (aunt ina ni dah chubby skit lps kawen ni)...heeeee

hazim ngn kaw2 sebayanya...hazim, amar & hariz....jarang2 dapat jumpa..mama turun lumut..baru dapat jumpa diorang ni...baru dpt bermain2...

bestnya hazim....tak nak turun ke?

hazim naik buaian..mula2 takut..lps tu syok le plak anak mama ni...heeee...

blajar berjln menggunakan walker..bg kuat skit kaki tu syg....

anak mama yang manja2 ni..huhuhu

hazim bersama walker barunya...heeee...