Thursday, March 11, 2010

Kurang minum susu....

Nak Tanya skit ni....sekrg ni hazim kan dah nak masuk setahun setengah...(1 year 6 months)...anak korang makin kuat minum susu or makin berkurang???...
Hazim sekarang ni makin kurang minum susu le...sekarang ni dlm 2-3 botol je...kekadang tu 2 botol je sehari...tapi kan dia lbh suka minum air teh, milo ke...vitagen, yogurt, nutrigen lg dia suka...semua tu mcm sesuai bila dah masuk 2 thn ke atas kan....huhuhu...nak minum pun guna cawan...nak pegang sendiri plak tuh...huhuhu..kena kasi cwn plastik le...kekadang 'demand' gak si hazim ni...nak guna gelas/cawan kaca tau...hari tu dah pecah satu gelas kaca..huhuhu...nasib tak kena dia masa pecah tuh...huhuhu...hazim oh hazim...
Aku ada beli appeton (lysine) utk dia..utk tmbh selera mkn..tapi susu ni makin kurang plak..satu hal lagi..hazim ni tak suka mkn nasi..dia suka mkn bubur nasi..tak suka or malas nak kunyah...TAPI kalo bg mkn biskut, jajan (yg keras)...rajin plak nak gigit n kunyah...bagi buah tembikai..lg laju dia mkn n siap nak tambah2 lg..sampai kadang2 tu, (sakit perut n diarrhea)...
p/s: anak korang mcm hazim ke??...or makin byk minum susu???....

4 comments:

  1. alhamdulillah aliff banyak minum susu..lau siang dgn ngasuh dalam 8auns 4botol..dgn sy cuma 6auns tp 5-6 kali la..dan sy tambah nestum..tp tak gemuk pun.aliff tu rgka kasar cam saya tu nampak berisi...hazim tu rgka halus..

    ade bagik gak vitagen pe..tp slowkan sbb die manis walopon y kurang manis pun..dan tak elok tuk baby..ade pakar nutrisi kanak2 kata lau salu bagi makanan sampingan cam buah ape...die akan kurang la nasik..lau hazim tak nak nasik wat la pasta ke ape shila..aliff ade gak sampai waktu tak nak nasi...sy tak suka mee..so bihun la alternatif..tp takkan ari2..selang la dengan pasta..wat sup sayur blender...laju je die makan..banyak lak tu..

    minum teh tak berak sembelit ke??lau tak tak pela..lagi satu org kata angin..tak tau la..atas badan kot..tp mmg tak ajar ngat aliff..sy tak nak die nnyer slera lebih ke bnda side2 gitu..bagi pun lepas die makan nasi ke ape..

    apeton..hmm..makcik sy cakap lau skrg die tak efek nnti die efek dah besar..nnti budak jadik gemuk dah besar..sian la hazim nnti..lagipun..tak kecik ngat ke nak bagik bnda gitu???sy tak reti gak..org kta tak elok...sy pun tak buat la..hehehe

    ReplyDelete
  2. pjg lak komen..hehehe...sowi

    ReplyDelete
  3. mmg la berak bnyk sb mkn buah bnyk..hihi..kan ade bnyk fiber...

    as long as dia nk mkn bnda lain its ok if susu kurg....mkesure die sntiasa mkn bnda2 bkasiat...

    ReplyDelete
  4. eisya pun skrg dah kurang susu kalau nak dibandingkan dari sebelumnya..auns pun dah kurang..tapi minum gak la..rasanya kurang tak pe,cuma jgn tak minum lansung..mybe sebab dia dah byk makan benda lain skrg..bagi makan yang berkhsiat byk skit lagi bagus..

    ReplyDelete