Sunday, March 7, 2010

perkhabaran tak berapa nak gembira...

aduh...sabar je le...bila ayam n itik berkomunikasi..faham-faham saja le..mesti semua org tak faham kan??..hah!!..ini le kisahnya..actually bila kita dah terikat ngn Badan BerKanun ni..ianya dah dianggap 'perkhidmatan kerajaan' gak..mesti ada org pertikaikan 'nape le aku excited sgt nak kuar dari tpt keje skrg ini...sbb semua keistimewaan ada..nak wat loan umah..dapat loan kerajaan, nak wat loan keta senang..nak wat loan peribadi lg senang..pastu plak duk kelantan je...keistimewaan badan berkanun lbh kurang sama ngn keistimewaan gov servant..ye le..kami ni kan PJJ...duk jauh-jauh..dulu, masa masuk keje sini..aku ingatkan aku kuat dari segi mental n fizikal..tapi sebenarnya..TIDAK...sbb kami pernah menjalani kehidupan as wife n husband hampir setahun...bila dah duk jauh-jauh ni...terasa rindu plak ngn kehidupan lalu...sebab tu sekrg ni tgh berusaha utk masuk 'real' government sector....

Rupa-rupanya...susah gak nak masuk sektor kerajaan bila dah menampak di sektor badan berkanun ni...masa temuduga..kena bwk LPP, surat pengesahan majikan, slip gaji etc...sekrg pun lum settle lg..nak surat plak..huhuhuhu....kalo le kita dari sektor swasta nak ke sektor gov..mmg senang..tak yah bwk apa2..bwk diri n sijil2 je..pastu bila dapat offer takyah nak mtk pelepasan ngn izin..just resign je...mcm aku ni, kalo majikan tak lepas..kena resign tapi rugi le setahun lebih perkhidmatan kat sini..kena tggu lagi 3 tahun baru leh sah jawatan..kalo dapat lepas ngn izin..jimat le setahun lbh ni..sbb ia ambik kira perkhidmatan kat sini..faham tak??..maknanya..aku masuk 'real' gov ngn tarikh lantikkan masa masuk tpt keje skrg...untung le dari segi kecepatan sah jawatan n kiraan pencen...huhuhu...

harapan aku, semoga liku-liku utk bersama suami terchenta dipermudahkan olehNya...ini semua dugaan dariNya..sesungguhnya Dia takkan bagi 'sesuatu' kpd umatNya dengan mudah..at least kita kena berusaha n bersabar sekiranya kita inginkan 'sesuatu'...amin....

4 comments:

  1. shila, if y tpksa, u resign jer dr usm..dulu i dah kje almost 2thun d ukm..tp bla nk tkr usm bnyk sgt songeh etc...so i tpksa resign..rugi mmg rugi tpi, at least dkt dgn suami..yg itu yg utama...hikmahnyer mmg ade..dulu tk nmpk tp skrg bru nmpk.hihih so tk de la rugi sgt sbnrnyer

    ReplyDelete
  2. Salam..

    camtu lah pulak kan!.. kesian pun ader.. yerla susah juge klu berjauhan dengan asben kan!. semua nak kene urus sendiri.. hu3x.. kene la pkrkan tu.. mungkin cari keje lain lebh baik kan!..

    ReplyDelete
  3. owh...awak mmg tak tahu ke tu prosedur die??dan satu g,bukan nak menambahkan ketidakebeshan hati anada shila..diorang besa lau kita dah dalam gov ke berkanun ke..mmg payah giler nak tukar jabatan ke ape..diorang beter bagik peluang tu untuk org lain..alasan???kita dah ade tapak y bagus...kcli awak nak tukar tu ke gred lebih tinggi..tu insya ALLAH mudah


    sbb saya pun gitu dulu...jenuh mencuba bila nak tukar posisi ni..tp tu la..USAHA la dulu kan???
    resign USM???sy tak tau berkanun ade tka polisi ni..tp lau awak resign diorang akan hold awak nyer permohonan tuk 3taun gak...yea,ade y terlepas pandang..cuma tu mgkin pilihan terakhir la kot lau nak wat...

    ni pengalaman saya dan ape saya nampak dalam perjalanan idup saya la...mgkin awk lebey bertuah...insya ALLAH

    ReplyDelete